Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
1622
Valamely fém oxidja 69,9 m/m % fémet, ugyanannak a fémnek egyik halogenidje 34,4 tömeg % fémet tartalmaz. Melyik halogénelem található a vegyületben, és melyik fémről lehet szó? (A fém mindkét vegyületben azonos oxidációs számmal fordul elő.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
0,699=2a/16z+2a

z=1 - a=18,5
z=2 - a=37
z=3 - a=55,5 Fe

Idáig van meg
0



2*`M_(M)` = 2x `g/(mol)`

1. Ha egy vegyértékű a fém, akkor

`M_(M_2O)` = 2x+16 `g/(mol)`

2x+16 g fém-oxidban van 2x g fém

100 g fém-oxidban van 69,9 g fém

`100/(2x+16)` = `69.9/(2x)`

x = 18,57

Nincs ilyen fém.

2. Legyen kétértékű a fém.

`M_(MO)` = x+16

x+16 g fém-oxidban van x g fém

100 g fém-oxidban van 69.9 g fém

`100/(x+16)` = `x/69.9`

x = 37,15 ilyen fém sincs.

3. Legyen háromértékű a fém

`M_(M_2O_3)` = 2x+48 `g/(mol)`

2x+48 g fém-oxidban van 2x g fém

100 g fém-oxidban van 69.9 g fém

`100/(2x+48)` = `69.9/(2x)`

X= 55,8 van ilyen fém, a vas.

`M_(FeX_3)` = 55.8+3y `g/(mol)`

55.8+3y g vas(III)-halogenidben van 55.8 g vas.

100 g vas(III)-halogenidben van 34.4 g vas.

`100/(55.8+3y)` = `34.4/55.8`

y = 35,46

A keresett halogén a klór.

A keresett vegyület a vas(III)-klorid (`FeCl_3`).
1