Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
886
Sziasztok!
Légyszi segítsen valaki, minden típusból 2-t megcsinálni.
Sajnos nem tudok segíteni a fiamnak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

7
7) Legyen az első számjegy az X, akkor a második számjegy 2X.
Ha felcseréljük, akkor az első számjegy 2X, a második, pedig X.
Mivel 2jegyű számról van szó, így a tízesek helyén lesz az X, az egyesek helyén, pedig a 2X.
HA VALAMI A TIZESEK HELYÉN ÁLL AZT MINDIG MEG KELL SZOROZNI 10-ZEL!!!
Tehát-->X-szor 10=10X+2X=12X
A felcserélt szám-->2X-szor 10=20X+X=21X
Egyenlet: 12X+27=21X vagy 12x=21X-27
Mivel a felcserélt szám 27- tel nagyobb.
Módosítva: 6 éve
0

20.
A: apa életkora
F: fiú életkora
Apa és fiú összesen 51 éves:
A+F=51 --> A=51-F
8 évvel ezelőtt apa 6-szor annyi idős volt, mint a fia:
(A-8)=6*(F-8)
Behelyettesítjük az A=51-F -et:
(51-F-8)=6*(F-8)
43-F=6F-48
91=7F
F=13
A=51-13=38
Tehát az apa 38, a fia 13 éves :)


1

21.
G: Géza életkora
F: Feri életkora
Géza 13 évvel idősebb Ferinél:
G-13=F
5 évvel ezelőtt együtt 47 évesek voltak:
(G-5)+(F-5)=47
Behelyettesítjük az F=G-13 -at:
(G-5)+(G-13-5)=47
2G=70
G=35
F=35-13=22
Tehát Géza 35, Feri pedig 22 éves :)
1

13.
Az egyik gyár egy hónap alatt a műszerek 1/4-ét készíti el.
A másik gyár egy hónap alatt a műszerek 1/6-át készíti el.
A kettő együtt egy hónap alatt 1/4+1/6=10/24-ét tudja legyártani a műszereknek.
Ahhoz, hogy megkapjuk, hogy hány hónap alatt végeznek együtt, a műszerek egészét, vagyis 1-et el kell osztanunk az előző törttel.
1/(10/24)=24/10=2,4
A két gyár együtt 2,4 hónap alatt készül el a munkával.
1

11.
András egy óra alatt a szoba 1/28-át tapétázza ki.
Béla egy óra alatt a szoba 1/32-ét tapétázza ki.
Ketten együtt egy óra alatt 1/28+1/32=60/896-od részt tapétáznak.
A szoba egészét, vagyis 1-et elosztva az előző törttel, megkapjuk, hogy hány óra alatt végeznek együtt.
1/(60/896)=896/60=14.933 óra
Ketten együtt 14.933 óra alatt, egészre kerekítve 15 óra alatt végeznek a szoba tapétázásával.
1

3.
x óra múlva találkoznak,
y km-re a falutól.
A találkozásig a gyalogos megtett: y= 4.5*5+4.5*x km-t.
A találkozásig a a kerékpáros megtett: y= 12*x km-t.
Ezt a kettőt egyenlővé téve:
4.5*5+4.5*x=12*x
22.5=7.5*x
x=3
y=12*x = 12*3 = 36
3 óra múlva találkoznak, 36 km-re a falutól.
Módosítva: 6 éve
1

4.
x óra múlva ér a második gőzhajó a B-be,
y km-re van a B az A-tól.
A B-ig az első gőzhajó: y=10*4+10*x km-t tett meg.
A B-ig a második gőzhajó: y=12*x km-t tett meg.
Ezt a kettőt egyenlővé téve:
10*4+10*x=12*x
40=2x
x=20
y=12*x = 12*20 = 240
A második gőzhajó 20 óra alatt, míg az első gőzhajó (20+4)=24 óra alatt jutott B-be.
Az A és B távolsága 240 km.
1