Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
600
Melyik az a halogénelem, amelyet a nátriummal reagáltatva a keletkező vegyület a kiindulási fém tömegénél 82,6%-kal nagyobb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 Na + `X_2` = 2 NaX

`M_(NaX)` = (23+x) `g/(mol)`

`M_(Na)` = 23 `g/(mol)`

23 g fémből 23+x g fém-halogenid keletkezik.

100 g fémből 182,6 g fém-halogenid keletkezik.

`100/23` = `182.6/(23+x)`

x = 18,998

A keresett halogén a fluor.
1