Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek megoldása törtekkel

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Hahó!
Szeretném megérteni, hogyan oldhatom meg a következő feladatokat, mert képtelennek érzem rá magam...
3/x(2x-1) + 5/x = 2/2x-1

7/2(x-1) - 3/10x+10 = 11/120
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
közös nevezőre kell hoznod mindkét oldalt:
3+5*(2x-1)/x*(2x-1)=2x/(2x-1)*x
most beszorozhatsz a nevezővel, ha az nem 0, de a feladat elején ki kell kötni hogy nem lehet se (2x-1), se x 0. Kibonthatjuk a zárójeleket is.
3+10x-5=2x
8x=2
x=1/4


Ugyan így a másiknál is:
7*(10x+10)*120-3*2*(x-1)*120=11*2*x-1)*(10x+10)
és ebből egyenletrendezéssel kijön
1