Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
469
Egy két vegyértékű fém oxidja hevítés hatására elemeire bomlik. A teljes elbomlás után a fém tömege 7,39%-al kisebb, mint a kiindulási oxid tömege volt. Melyik fémről van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha két vegyértékű, akkor az összegképlete MO

2 MO `rightarrow` 2 M + `O_2`

A fém-oxid moláris tömege x+16 `g/(mol)`, a fémé x `g/(mol)`

100 g fémoxidból 100-7,39 = 92,61 g fém keletkezik

x+16 g fémoxidból x g fém keletkezik

`(x+16)/100` = `x/92.61`

x = 200.5 g a fém atomtömege, a keresett fém a higany

2 HgO `rightarrow` 2 Hg + `O_2`
1