Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek megoldása törtekkel

Főoldal » Középiskola » Matematika
803
Hahó!
Szeretném megérteni, hogyan oldhatom meg a következő feladatokat, mert képtelennek érzem rá magam...
3x(2x-1) + 5x = 22x-1

72(x-1) - 310x+10 = 11120
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, ez akar a feladat lenni:

1) 3/(x*(2x-1)) + 5/x = 2/(2x-1)

Látható, hogy a közös nevező x*(2x-1) lesz, tehát az első törtet nem kell bővíteni, a másodikat (2x-1)-gyel, a harmadikat x-szel bővítjük, ekkor ezt kapjuk:

3/(x*(2x-1)) + (5*(2x-1))/(x*(2x-1)) = (2x)/(x*(2x-1)), szorzunk a nevezőkkel (a zárójelek maradnak)

3 + (5*(2x-1)) = (2x), majd kibontjuk a zárójeleket:
3+10x-5=2x, összevonunk:
-2+10x=2x, kivonunk 10x-et
-2=-8x, majd osztunk (-8)-cal
1/4=x, ellenőrizd majd.

2) Biztos, hogy a nevezőben ezek a műveletek? Mert ez egy másodfokú egyenlethez fog vezetni, amit nem tudom, hogy vettetek-e már.
0