Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős

Főoldal » Általános iskola » Matematika
669
Nagyon kérlek segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
De csak mert ilyen szépen kérted:

1,

A második munkás egy 5 óra alatt 70 munkadarabot állít elő, akkor

1 óra alatt `70/5` = 14 munkadarabot állít elő.

A két munkás 4 óra alatt 120 munkadarabot állít elő, akkor

a két munkás 1 óra alatt `120/4` = 30 munkadarabot állít elő.

ebből kivonjuk a második munkás 1 óra alatti termelését (14 munkadarabot), akkor megkapjuk, hogy

az első munkás 1 óra alatt 30-14=16 munkadarabot állít elő.

Akkor az első munkás 6 óra alatt `6*16` = 96 munkadarabot állít elő.

2,

ha 7 trikó 259 lejbe kerül, akkor

3 trikó `3/7*259` = 111 lejbe kerül.

3,

Egy teherautó 42 tonna homokot szállít el 14 fuvarral, akkor

33 tonna homok elszállításához `33/42*14` = 11 fuvarral szállítja el.

b, 28 tonna homok elszállításához pedig `28/42*14` = 9,33, tehát 10 fuvarral szállítja el.

4,

Ha 12 feladatot old meg óránként, akkor 2 óra alatt `2*12` = 24 feladata van.

Ha óránként 8 feladatot old meg, akkor 24 feladatot `24/8` = 3 óra alatt old meg.

5,

9 nap alatt 18 kg szénát eszik meg, akkor

11 nap alatt `11/9*18` = 22 kg szénát eszik meg.

6,

512 lejért vásárolunk 8 játékot, akkor

384 lejért `384/512*8` = 6 játékot tudunk vásárolni.

7,

42 szelet kenyérhez 3 kenyeret kell felvágnunk, akkor

70 szelet kenyérhez `70/42*3` = 5 kenyeret kell felszeletelnünk.

8,

Ha naponta 400 g eledelt eszik,

20 nap alatt `20*400` = 8000 g eledelt eszik.

Ha 500 g eledelt eszik 1 nap alatt, akkor

8000 g eledelt eszik `8000/500` = 16 nap alatt.

9,

21 `m^2` falra 42 liter festék szükséges

16 `m^2` falra `16/21*42` = 32 liter festék szükséges.

10.

264 cukorka van 12 dobozban

360 cukorka van `360/264*12` = 16,36; tehát 17 doboz cukorkát kell vásárolnunk.


11.

Ha 3 kg alma és 9 kg paradicsom 81 lejbe kerül, akkor ennek a harmada, azaz

1 kg alma és 3 kg paradicsom `81/3`=27 lejbe kerül. Akkor ennek a kétszerese, azaz

2 kg alma és 6 kg paradicsom `27*2` = 54 lejbe kerül.


12.

4f + 6l = 288

9f + 6l = 468

A kettőnek a különbsége:

5f = 468-288 = 180

f = 36

Visszahelyettesítjük az egyik egyenletbe:

`4*36` + 6l = 288 /-144

6l = 144 /:6

l = `144/6` = 24

8l = `8*24` = 192 virágot ültetett 6 lány.


13.

1 személyautóba befér x személy, 1 mikrobuszba befér 3x személy

5x + `3*(4x)` = 51

17x = 51

x = 3

Egy személyautóba 3 személy fér, 1 mikrobuszba `3*4` = 12 személy fér.

b,

`9*3` + `4*12` = 27 + 36 = 63 személyt szállítanak el.

14.

A kétszer olcsóbb gondolom azt jelenti, hogy feleannyiba kerül.

A 1 kg krumpli x lej, 1 kg paradicsom 2x lej.

`4*x` + `3*(2x)` = 12

10x = 12

x = `12/10` = 1,2 lei-be kerül 1 kg burgonya.


15.

I. 3a + 7k = 37

II. 4a + 2k = 20


Elsőt szorozzuk néggyel, a másodikat hárommal.

I. 12a + 28k = 148

II. 12a + 6k = 60

Kivonjuk egymásból a kettőt.

22k = 88

k = 4

Visszahelyettesítünk az egyikbe:


I. 3a + `7*4` = 37

3a = 37-28 = 9

a = 3

A körte kilója 4 lejbe, az alma kilója 3 lejbe kerül.


16.

I. 2a + 7n = 34

II. 5a + n = 19

Másodikat szorozzuk héttel, majd kivonjuk belőle az elsőt:

II. 35a + 7n = `19*7` = 133

II. - I.

33a = 133-34 = 99

a = 3

Visszahelyettesítünk a másodikba (mert az egyszerűbb):

`5*3` + n = 19

15 + n = 19

n = n

Az alma kilója 3 lej, a narancs kilója 4 lej.

0