Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

M/m %

Főoldal » Középiskola » Kémia
2176
100,0cm3 desztillált víz legfeljebb hány dm3 standardállapotú hidrogén-klorid-gázt képes oldani, és mekkora a keletkező oldat térfogata? A telített oldat 39 m/m%-os, sűrűsége 1,195 g/cm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g oldatban van 39 g HCl és 100-39=61 g víz

hány g oldatban van 100 `cm^3`=100 g víz

x = `100/61*100` = 163,93 g az oldat tömege

Az oldat térfogata V = `m/rho` = `163.93/1.195` = 137.18 `cm^3`

Az oldott anyag, 163,93-100 = 63,93 g HCl

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`n_(HCl)` = `m/M_(HCl)` = `63.93/36.5` = 1,75 mol

1 mol gáz 24.5 `dm^3`

1.75 mol gáz `1.75*24.5` = 42,9 `dm^3` HCl-t képes oldani.
1