Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1640
1,000 dm3 desztillált vízben hány dm3 standardállapotú ammóniagázt kell elnyeletnünk, hogy 10,0 m/m%-os oldatot kapjunk? Mekkora térfogatú oldat keletkezik, ha sűrűsége 0,957 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

100 g oldatban van 10 g ammónia és 90 g víz

1000 g vízhez `1000/90*10` = 111,1 g ammónia szükséges.

Az oldat tömege 1111 g lesz, ami V = `m/rho` = `1111/0.957` = 1161 `cm^3`

111,1 g ammónia az `111.1/17` = 6,536 mol

1 mol ammónia standardállapotban 24.5 `dm^3`

6.536 mol ammónia `6.536*24.5` = 160,13 `dm^3` `NH_3`-gázra van szükségünk.
1