Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

M/m%

Főoldal » Középiskola » Kémia
2392
Hány dm3 standardállapotú hidrogén-klorid gázt kell vízben elnyeletni, ha 400g 38,0 m/m%-os sósavoldatot akarunk előállítani? Hány cm3 desztillált víz kell ehhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

100 g oldatban van 38 g HCl

400 g oldatban van `4*38` = 152 g HCl, a többi (400-152=)248 g, azaz 248 `cm^3` víz.

Ez `152/36.5` = 4,164 mol HCl

1 mol standardállapotú HCl-gáz 24.5 `dm^3`

4.164 mol HCl-gáz az `4.164*24.5` = 102,03 `dm^3` HCl-gázra van szükség.
1