Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, kéne egy kis segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
486
A 843., 850. és a 851. feladatnak kéne a levezetése
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
850.

A csőben van `V_1` = `0.5*A` `m^3` levegő, ahol A a cső alapterülete.

`T_1` = 20 °C = 293 K

`p_1` = `10^5` Pa

`T_2` = 10 °C = 283 K

`p_2` = `p_1` + `rho*g*h` = `10^5` + `1000*10*5` = `1.5*10^5` Pa

`(p_1*V_1)*T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`V_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(T_1*p_2)` = `(10^5*0.5*A*283)/(293*1.5*10^5)` = `0.322*A`

A levegőoszlop 0.322 m, azaz 32,2 cm lesz, tehát a víz 0,5-0.322 = 0.178 m-t emelkedik (17,8 cm).


851.


`V_1` = `120*4.5` = 540 `m^3`

`T_1` = 10 °C = 293 K

`rho_(0)` = 1.3 `(kg)/m^3`

`T_0` = 273 K

`p_0` = `10^5` Pa


pV = nRT = `(m/M)*R*T`

`rho` = `m/V` = `(p*M)/(R*T)`

`M_("levegő")` = `(rho_0*R*T_0)/p_0` = `(1.3*8.314*273)/10^5` = 0,00295 `(kg)/(mol)`

`p*V_1` =`n_1*R*T_1`

`n` = `(p*V_1)/(R*T_1)` = `(10^5*540)/(8.314*283)` = 22950 mol levegő van a teremben.


`T_2` = 20 °C = 293 K


Ennyi mol levegő térfogata 20 °C-on:

`V_2` = `(n*R*T_2)/p` = `(22950*8.314*293)/10^5` = 559 `m^3`

A különbség távozik a teremből `DeltaV` = 559-540 = 19 `m^3`

`p*V` = `m/M*R*T`

m= `(p*DeltaV*M)/(R*T)` = `(10^5*19*0.0295)/(8.314*293)` = 23,01 kg levegő távozott.




843.

A = 1 `cm^2` = 0.0001 `m^2`

l = 30 cm = 0.3 m

`V_l` = `A*l` = `0.01*0.3` = 0.003 `m^3`

`p_l` = `10^5` Pa

`T_l` = 18 °C = 291 K

`rho_0` = `(pM)/(RT)`

`M_("levegő")` = `(rho*R*T)/p` = `(1.29*8.314*273)/10^5` = 0,0293 `(kg)/(mol)` = 29,3 `g/(mol)`

n = `(p_l*V_l)/(R*T_l)` = `(10^5*0.00003)/(8.314*291)` = 0,00124 mol

`m_("levegő")` = `n*M` = `0.00124*29.3` = 0,0363 g


b,

Ahhoz hogy a levegő térfogata a felére csökkenjen, állandó hőmérsékleten `p*V` = állandó. A nyomásnak a kétszeresére kell nőnie. A nyomásváltozás a higany hidrosztatikai nyomásából adódik. A zárt végén a folyadékoszlop tetején a nyomás `2*10^5` Pa

x cm magasságon lesz a higanyoszlop nyomása +`10^5` Pa

`Deltap` = `rho_(Hg)*g*x`

x = `(Deltap)/(rho_(Hg)*g)` = `10^5/(13600*10)` = 0,735 m

Ehhez még hozzájön 2*15 = 30 cm (Mellékeltem ábrát).

`l_(Hg)` = 0.3+0.735 = 1.035 m

`V_(Hg)` = `A_("cső")*l_(Hg)` = `1.035*0.0001` = `1.035*10^(-4)` `m^3`

`m_(Hg)` = `rho_(Hg)*V_(Hg)` = `13600*1.035*10^(-4)` = 1,408 kg
0