Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora szöget zár be a kocka testátlója egy éllel ill. egy lappal? Miért ez a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
6409
Ugye egyből 45°-ot mondtam volna, de mint kiderült, nem jó (kép).
Tudom, a gyakorikerdesek nem a legjobb hely matektudás szerzésre, de máshol is ezt az adatot láttam, viszont mindenhol magyarázat nélkül.
Valaki el tudná magyarázni levezetéssel? Gondolom, ha ezt a feladatot kapom dogába, nem elég odaírnom a választ.
Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A mellékelt ábrán láthatod bal oldalon a kockát, jobb oldalon pedig azt a részletet, ami minket érdekel, ebből csak az `alpha` és a `beta` szög.

sin`alpha` = `a/D` = `a/(a*root()(3)` = `1/root()(3)`

`alpha` = arcsin `1/root()(3)` = 35,264° a testátló lappal.

`beta` = 90-`alpha` = 90-54,736 = 54,736° a testátló az éllel.
1