Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Nem értem ezt a fizika feladatot.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1390
Egy 20 dm3-es gázpalackban 17 °C hőmérsékletű, 10,13 MPa nyomású gáz van.
a, Mekkora a gáz térfogata 0 °C hőmérsékleten és 10 az ötödiken Pa nyomáson?
b, Mekkora lenne a palackba zárt gáz nyomása 27 °C-on?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Fokot kelvinbe át kell váltani, a többit most nem fontos, ha azonos mértékegységeket használsz.

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`V_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(T_1*p_2)` = `(10.13*20*273)/(290*0.1)` = 1907 `dm^3`

b,

V = állandó (a palackban)

`p_3/T_3` = `p_1/T_1`

`p_3` = `(p_1*T_3)/T_1` = `(10.13*300)/290` = 10.48 MPa
0