Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugslmas erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
453
Egy 1t tömegű felvonót egy 25m hosszú acél kábel vontat. Az indulás gyorsulása 2m/s^2, a maximális feszültség, amit a kábel még elbír 2*10^8 N/m^2. A kábel acélból készül, amelyre E=1,96*10^11 N/m^2. Elhanyagoljuk a kábel tömegét. Határozd meg
a). mekkora húzóerőnek van kitéve a kábel induláskor,
b) mekkora kell legyen a kábel keresztmetszete ahhoz, hogy ne lépjük túl a megengedett feszültséget,
c).mekkora a kábelben indításkor fellépő rugalmassági erő, ha a kábel keresztmetszetea b) alpontnak megfelelő
d). mennyi a kábek megyűnyúlása indításkor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m=1\ t=1000\ kg`
`G=m·g=10\ kN` erő kell csak ahhoz, hogy megtartsa a liftet
`a=2 m/s^2`
`F_a=m·a=2\ kN` erő kell még pluszban a gyorsításához

a) Összes erő induláskor:
`F=12\ kN=12·10^3\ N`

b) Ha `A` a keresztmetszete a kábelnek, akkor a mechanikai feszültég benne:
`σ=F/A < 2·10^8 N/m^2`
`A > F/(2·10^8 N/m^2)=6·10^(-5)\ m^2=60\ mm^2`

c) Hmm, ezt nem értem, becsapós kérdés? Úgy gondolom, pontosan ugyanakkora, mint az `F` erő. Ha nem akkora lenne, elszakadna a kábel, de olyan vastag, hogy elbírja.

d) A fajlagos nyúlás `ε`:
`σ=E·ε`
`ε=σ/E=(2·10^8 N/m^2)/("1,96"*10^11 N/m^2)="1,02"·10^(-3)`

A fajlagos nyúlás ez:
`ε=(ΔL)/L`
`ΔL=L·ε=25\ m·"1,02"·10^(-3)="25,51"\ mm`
0