Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
508
Ciki pénzének 2/7 része 120 EUR val több mint 1/5 része.Hány EUR ja van Cilinek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha x-szel jelöljük a keresett összeget, akkor a szöveg alapján x 2/7 része 120 euróval több, mint egyötöd része, azaz

(2/7)x = (1/5)x + 120 // szorzunk 7-tel
2x = ( (1/5)x + 120 ) * 7 = 7/5x + 840 // szorzunk 5-tel
10x = 7x + 840*5 // kivonunk 7x-et
3x = 840*5 = 4200 //osztunk 3-mal
x = 1400

Ellenőrzésképpen 1400 2/7-ed része 400, 1/5-öd része pedig 280, ami valóban 120-szal kevesebb, vagy másképp 400 120-szal több, mint 280.
0