Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai fejtoro SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
501
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszögek szögei 60 fokosak.
A négyzet szögei 90 fokosak.
Ezért az `FDC` szög 30° (persze az `ADE` szög is 30°). Ugye tiszta? Rajzold be a szögeket.

A `DC` átfogójú pöttyözött háromszög `FDC` szöge 30°, a `DCE` szöge pedig 60°, ezért a `DF` szakasz merőleges az `EC` oldalra. (Látod ugye, melyik háromszögről van szó?)
Vagyis `DF` a magasságvonala a `DCE` szabályos háropmszögnek, ezért felezi azt!
Ugyanígy a `DE` is felezi az `ADF` szabályos háromszöget.

Tehát a két nagyobbik pöttyözött terület egyforma, és a szabályos háromszög alakú terítők területének a fele. Kellene még tudni a két pici pöttyözött területet.
Mivel teljesen szimmetrikus az elrendezés, az a kettő is egybevágó kell legyen.

Jelöljünk még betűvel három pontot: `AF` felezőpontja legyen `G`, `EC` felezőpontja pedig `H`. Az `AF` és `EC` oldalak metszéspontja pedig legyen `O`. A négyzet oldala legyen `a`, persze a nagy háromszögek oldala is `a` hosszú.

A két kis pöttyözött háromszög tehát a `GEO`  és `HFO`. Ezek is derékszögű háromszögek, 30-60-90 fokosak.

`DG` a magassága az `AFD` háromszögnek, ezért `DG=DH=a sqrt3/2`, akkor pedig:
`GE=HF=a-a sqrt3/2=a(1-sqrt3/2)`
`GO=HO=GE·sqrt3=a(sqrt3-3/2)`

Mindkét kis pöttyözött háromszög területe tehát ennyi:
`T_"kicsi"=(GE·GO)/2=(a(1-sqrt3/2)·a(sqrt3-3/2))/2=a^2·(7sqrt3-12)/8`

A nagy pöttyözöttek területe egyszerűbb, mindkettő ekkora:
`T_"nagy"=(AG·DG)/2=a/2·a sqrt3/2=a^2·sqrt3/4`

A duplán sraffozott rész meg úgy jön ki, hogy az `GFD` háromszög területéből (ami ugyancsak `T_"nagy"`) kivonjuk a kicsi `HFO` háromszög területét:
`T_"sraff"=a^2·sqrt3/4-a^2·(7sqrt3-12)/8=a^2(12-5sqrt3)/8`

A nem fedett részhez pedig `a^2`-ből ki kell vonni a pöttyözött és sraffozott területeket is:
`T_"fehér"=a^2-2·(T_"nagy"+T_"kicsi")+T_"sraff"`
`T_"fehér"=a^2-a^2·sqrt3/2-a^2·(7sqrt3-12)/4+a^2(12-5sqrt3)/8`
`T_"fehér"=a^2(8-4sqrt3-2(7sqrt3-12)+(12-5sqrt3))/8=a^2·(44-23sqrt3)/8`

Az arányt számold ki te...
1