Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajitas

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
Ha 10m/s kezdosebesseggel a foldhoz vagunk egy tanyert mennyi ido alatt csapodik be, mekkora sebesseggel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen mondjuk 1.5 m a ledobási magasság:

Ekkor:

s = `v_0*t`+`g/2*t^2` = 1.5 m

1.5 = 10t + `5t^2`

másodfokú, megoldóképlet, csak pozitív gyök.

t = 0.14 s idő alatt ér földet.

v = `v_0` + `g*t` = 10 + `0.14*10` = 11.4 `m/s` sebességgel csapódik be.

Csak összehasonlításképp:

Ha 15 m magasról dobod, akkor

15 = 10t + `5t^2`

t = 1 s

v = `v_0` +`g*t` = 10 + 10 = 20 `m/s`

0