Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgások és erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
635
20 m mély kútba követ ejtünk. mennyi idő múlva halljuk a csobbanást, ha a hang sebessége 340 m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nah nézzük a logikát. Lemegy a kő, ez t idő, aztán a hang míg vissza jön (UGYANEKKORA ÚTON) az egy másik t2 idő.
Tudjuk, hogy lefelé, ha kezdősebesség nélkül ejtjük le a követ akkor
t= (2*s)/a  idő alatt ér le. Ez 2 másodperc. (s=0,5*a*t^2 képletből)
A hang 340métert tesz meg másodpercenként. Neki 20métert kell megtennie, mennyi idő alatt teszi meg? Egyenes arányosság van a kettő között, de képlettel is kilehet számolni:
v=s/t2 v és s ismert, t-re vagyunk kíváncsiak:
t2=s/v=0,05882s
Összesen t+t2 azaz 2,05882s idő múlva halljuk a csobbanást.
Módosítva: 6 éve
0