Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tizedikes matematika, algebra szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
678
1500 méter távolságon egy kocsi hátsó kereke 250-nel többet fordul, mint az első. Ha mindkét kerék kerülete 0,5 méterrel kisebb volna, akkor a hátsó kerék ezen távolságon 400-zal fordulna többet, mint az első. Mekkora a kerekek kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, sos, segítség, házi, tizedik, házifeladat
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`color(red)"Első eset"`
az első kerék fordulatszáma
`n_1=1500/k_1`
a másodiké
`1500/k_2=(n_1+250)=1500/k_1+250`
`color(red)"Második eset"`
az első kerék fordulatszáma
`n_1'=1500/(k_1-0.5)`
a másodiké
`1500/(k_2-0.5)=(n_1'+400)=1500/(k_1-0.5)+400`

Meg kell oldani a következő egyenletrendszert
`1500/k_2=1500/k_1+250"; "1500/(k_2-0.5)=1500/(k_1-0.5)+400`

Wolframalpha
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1500%2Fk2%3D1500%2Fk1%2B250%3B+1500%2F%28k2-0.5%29%3D1500%2F%28k1-0.5%29%2B400

két megoldás van
`k_1=2/7;" "k_2=2/11`
`k_1=3;" "k_2=2`


Módosítva: 6 éve
0