Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
6192
. Egy zsákban nyolc fehér golyó van. Hány fekete golyót kell a zsákba tenni, hogy
– véletlenszerűen kiválasztva egy golyót –, fehér golyó kiválasztásának 0,4 legyen a
valószínűsége, ha bármelyik golyót ugyanakkora valószínűséggel választjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
8 fehér golyó azaz ennyi a kedvező eset
8+x az összes eset ahol x a fekete golyók száma
kedvező eset osztva összes esettel megadja a valószínűséget (0.4=4/10=2/5)
8/(8+x)=2/5
8=2/5*(8+x) (*5/2)
8*5/2=8+x (-8)
20-8=x
x=12 feketét kell bele tenni
1

Lényegében a golyók 40%-ának fehérnek, 60%-ának pedig feketének kell lennie.
Tehát:
x az összes golyó
8 fehér golyó van
8=0,4x
x=20
20-8=12
12 fekete golyó kell a zsákba.
Remélem tudtam segíteni :)
1