Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek témazáró

Főoldal » Középiskola » Matematika
981
A csatolt feladatokban szeretném kérni segítségeteket (kombinatorika és halmazok).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Összesen 38 meccs volt, abból ki kell választani 26-ot, hogy mik legyenek a győzelmek, a többi a döntetlen. A kiválasztás pedig az N alatt a K: `((38),(26))` lehetőség van.

2) Csak úgy ülhetnek, hogy a két szélén lány van, és felváltva vannak a lányok és fiúk.
A 6 lány maga között 6! sorrendben ülhet, a fiúk is maguk között 5! sorrendben, tehát összesen 6!·5!.

3) 32·31

4) Az egyik ilyen: MT A B N
Az N van az utolsó helyen, az MT össze van ragasztva, de az MT,A,B átrendezhető. 3! = 6 sorrend lehet, azt tényleg nem nehéz felírni mindet:

MT A B N
MT B A N
A MT B N
B MT A N
A B MT N
B A MT N

5) 3 elemű halmaznak `2^3` részhalmaza van, amiben benne van az üres halmaz és a teljes {z,y,z} is.
{}., {x}, {y}, {z}, {x,y}, {x,z}, {y,z}, {x,y,z}

6)
Az osztók: A = {1, 2, 3, 6, 9, 18}
3-mal osztahtóak: B = {3,6,9,12,15,18,21,24,27}

`A ∪ B ={...}` írd bele mindegyik számot, de csak egyszer
`A ∩ B = {...}` írd bele azokat, amik mindkettőben benne vannak
`A \\ B = {...}` írd bele azokat a számokat A-ból, amik nincsenek B-ben.

7)
`B \\ A={6,8}` vagyis ez a kettő biztos benne van B-ben (B-ből kihagytuk, amik A-ban benn vannak)
`A\\B={1,3,5}` vagyis ezek nincsenek benne B-ben (mert kihagytunk mindent, ami B-ben benne volt), de a többi A-beli benne van. Tehát benne van a 2 és a 4.

Tehát `B={2,4,6,8}`

8)
6+8=14
Ebben benne van aki csak angolul és aki csak németül beszül, akik pedig mindkét nyelven beszélnek, azok duplán vannak benne.
10 ember van összesen. Tehát Ezért 14-10=4-en vannak akik mindkét nyelvet beszélik.
0