Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása ennek a trigonometrikus egyenlőtlenségnek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
cos(4x) <= sin(2x)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Trigonometria, egyenlőtlenség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

7
cos(4x)≤ sin(2x)
sin(pi/2)-4x)≤ sin(2x)
sin(pi/2-4x)-sin(2x)≤0 (1)
Tudjuk, hogy sin(t)-sin(s)=2*cos((t+s)/2)*sin((t-s)/2) Ez egyébként könnyen levezethező imaginárius számokkal
Ez alapján (1)-ből következik, hogy:
2*cos((pi-4x)/4)*sin((pi-12x)/4)≤0
A tényezők szorzata akkor és csak akkor 0, ha legalább az egyik tényező 0. Vizsgáljuk meg, mikor 0 egyik, mikor 0 a másik. Nyilván ha ezeknél az értékeknél kisebb is lesz majd, akkor teljesül a ≤ reláció.
cos((pi-4x)/4)=0 --> x=(3pi)/4+k*pi
sin((pi-12x)/4)=0 --> x=pi/12+(k*pi)/3
Ezek uniója fogja megadni a választ.
x≤pi/12+(k*pi)/3
Szerintem ez mekoldás
Módosítva: 6 éve
1

Megnéztem az első választ, valami nem stimmel
1

Ha jól értelmezem, bár most használtam életemben először maple-t, akkor a megoldások ezek. A realrange és utána ami zárójelbe van, az egy intervallum, minden ami a két szám között van, az megoldás, ami egyedül áll, az meg úgy egyedül is megoldás.
0

Némely töprengés után erre jutottam (bár nem vagyok benne biztos, hogy jó)
0

zölddel maga az egyenlet 0-ra rendezve a relációval. Azoknál az értékeknél teljesíti az x az egyenletet. Kékkel pedig a te megoldásod
0

Csatoltam képet.
0

maple is igazolta a kis graph program számításait ^^
0