Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1308
Egy kétjegyű szám jegyeinek összege 10. Ha a számjegyeket felcseréljük, az új szám kétszerese az eredeti számnál 1-gyel nagyobb lesz. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
0

73
Mert fordítva:37
Számjegyeinek összege 10
37x2=72
0

A számjegyek: x és 10-x; értéke: 10x+10-x = 9x+10

Felcseréljük, a számjegyek: 10-x és x; értéke: 10(10-x)+x = 100-10x+9=100-9x

Felírjuk az egyenletet:

`2*(9x+10)`-1 = 100-9x

18x+20-1 = 100-9x

27x = 81

x = 3; 10-x=10-3=7

A keresett szám tehát a 37.
0