Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Sziasztok valaki leirná nekem a megoldásokat mert nem vagyok suliba és nem ertem. :((
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy olyan szorzásban, ahol vannak számok, paraméterek és változók, együthatónak a számok és a vátozók szorzatát tekinted. Tehát ha mondjuk van egy olyan kifejezésed, hogy `a^2*2*b^3*x*y*13`, és ebből `a` és `b` paraméter, `x` és `y` pedig változó, az együtthatód ez lesz: `2*13*a^2*b^3=26a^2b^3`.
Remélem most sikeresen megkavartalak a paraméterekkel és változókkal, de gyakorlatilag paraméter, amit megadnak/meg fognak adni és változó, amit nem.

4)
Ebben a feladatban a betűk csak változók, nem adtak meg paramétert.

`-(3x)/7 => -3/7`
`-7.83ab => -7.83`
`2.8*5xy => 2.8*5=14`
`-2*5.3yz => -2*5.3=""^(-)10.6`
`2x7y => 2*7=14`
`-4.2x5y => -4.2*5=""^(-) 21`

5)
Egy tört akkor nem értelmezhető, ha a nevezőjében 0 van.

a)
`x=0` esetén nem értelmezhető, ezért `x in RR\\{0}` esetén értelmezhető. Ezután csak azt írom le, hogy mikor nem értelmezhető, ugyanígy ki kell vonnod ezen számok halmazát a valós számokból.

b)
`x ne 0`
`x^2 ne 0 => x ne 0`

c)
`5x+4 ne 0 => x ne (""^(-)4)/5`

`3x-2 ne 0 => x ne 2/3`

d)
`7x ne 0 => x ne 0`

`2x+5 ne 0 => (""^(-)5)/2`

`3+2x ne 0 => (""^(-)3)/2`

e)
`x^2 ne 0 => x ne 0`
`1-3x ne 0 => x ne 1/3`
`x^2-4 ne 0 => (x-2)(x+2) ne 0 => x ne +-2`
Na jó, itt leírom mégegyszer:
`x in RR\\{0;1/3;2; ""^(-)2}`
0