Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás/egyéb

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1585
Egy pék egy cipót 175 Ft-ért adott, majd felemelte az árát a korábbi ár kétötödével. Ám ekkor észrevette, hogy a korábbi vevői más üzletben vásárolnak, ekkor csökkentette a cipó árát az új ára 40%-ával
Melyik igaz a következők közül?
A: A cipó ára a 2. árváltozás után az eredeti ár 84%-a lett
B: A cipó ára a 2. árváltozás után az eredeti árnál 15 Ft-tal kevesebb lett
C: A cipó ára a 2. árváltozás után visszaállt az eredeti szintre
D: A cipó ára a 2. árváltozás után az eredeti ár 105%-a lett
Levezetést kérnék szépen hozzá, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A,
175 kétötöde 70.
175+70=245.
Ennyire emelte az árat.
245 40%-a 98.
245-98=147.
Ez a 2. árváltozás utáni ár.
175/100=1,75
1,75*84=147
Tehát a 2. árváltozás utáni ár az eredeti ár 84%-a.
2