Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A Gép

Főoldal » Középiskola » Fizika
637
0,3 sugarú egyenletesen forgó kereke 1000 fordulatot tesz meg percenként. A periódus ideje ? Fordulatszám? Szöge-sebességét ? Legnagyobb kerületi sebességét ? Centipetális gyorsulását
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 0.3 m (méter? a kérdésben nem szerepel)

n = 1000 `1/(min)` = `1000/60` = 16,67 `1/s`

Periódusidő:

T = `1/n` = `1/16.67` = 0,06 s

Szögsebesség:

`omega` = `2*pi*n` = `2*3.14*16.67` = 104,72 `1/s`

Kerületi sebesség:

`v_("ker")` = `r*omega` = `0.3*104.72` = 31,42 `m/s`

Centripetális gyorsulás:

`a_(cp)` = `v^2/r` = `31.42^2/0.3` = 3290 `m/s^2`
0