Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány g o2 hasznalodik el ? SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
a)Mennyi g,mol oxigén használodik el 6 gH2 elégetésekor?
b)Mennyi g,mol oxigén hasznalodik el 80g MgO keletkezésekor ?
c)és 62g P elegetesekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, mol, oxigén, magnézium, Foszfor, g, mgo, gram
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

2 `H_2` + `O_2` = 2 `H_2O`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

6 g hidrogén az `6/2` = 3 mol

2 mol hidrogén reagál 1 mol oxigénnel

3 mol hidrogén reagál `3/2*1` = 1,5 mol oxigénnel

1.5 mol oxigén az `1.5*32` = 48 g oxigén

b,


2 Mg + `O_2` = 2 MgO

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(MgO)` = 56 `g/(mol)`

56 g MgO az `56/80` = 0,7 mol

2 mol MgO keletkezéséhez 1 mol oxigén szükséges

0,7 mol MgO keletkezéséhez `0.7/2*1` = 0,35 mol oxigén szükséges

0.35 mol oxigén az `0.35*32` = 11,2 g oxigén


c,

4 P + 5 `O_2` = 2 `P_2O_5` (vagy `P_4O_10`, ahogy tetszik)

`M_P` = 31 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

62 g foszfor az `62/31` = 2 mol

4 mol foszforhoz 5 mol oxigén szükséges

2 mol foszforhoz `2/4*5` = 2,5 mol oxigén szükséges

2,5 mol oxigén az `2.5*32` = 80 g oxigén.
0