Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
6) Egy részecske állandó 5m/s sebességgel mozog egy 5m sugarú körpályán.
Mekkora a centripetális gyorsulás?
7) Két kerékpáros egy körpályán versenyez.Az első sebessége 20m/s, a másadiké csak 15m/s, de neki félkör előnye a kezdeti pillanatban:
a) Hány kör megtétele után éri utol az első kerékpáros a másodikat ?
b) Ha a versenypálya sugara 100m ,mekkora a kerékpáros szögsebessege ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
6)
`a_cp=v^2/r=5m/s^2`

7)
a)
Legyen a körpálya sugara `r`. Ekkor az első kerékpáros `rpi` távolsággal indul hátrébbról. Ha a mozgást a második kerépkpároshoz viszonyítod, akkor, hogy az első utolérje, ezt a távolságot tezsi meg `20-15=5m/s` sebességgel. Az ehhez szükséges idő `t=s/v=(rpi)/5`.
Az első kerékpáros egy kört `T=(2rpi)/v=(2rpi)/20` idő alatt tesz meg. A kérdés az, hogy hányszor telik le ez az időtartam, amíg beérik egymást.

`n=t/T=((rpi)/5)/((2rpi)/20)=(1/5)/(2/20)=2`
Két kört tesz meg.

b)
`omega = v_tan/r=20/100=0.2 1/s`
0