Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logikai feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
550
Adott a következő egyenlet: 2x² − 2ax + a² − 4a + 7 = 0, ahol a valós paraméter.
a) Adja meg a paraméter értékét úgy, hogy az egyenletnek valós gyökei legyenek.
b) Bizonyítsa be, hogy ha x1, x2 valós gyökei az egyenletnek, akkor
(x₁ − 2)² + (x₂ − 2)2 = 1
c) Bizonyítsa be, hogy ha x₁, x₂ valós gyökei az egyenletnek, akkor x₁, x₂ ∈ [1, 3]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, másodfokú, egyenlőtlenség, képlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Diszkrimináns nagyobb, mint nulla.

`(2a)^2`-`4*2*(a^2-4a+7)`> 0

`4a^2`-`8a^2`+32a-56 > 0

`a^2-8a+14` < 0

`-root()(2)+4` < a < `root()(2)+4`

2,59 < a < 5,41



b,

A gyökök és együtthatók közötti összefüggések:

`mathbf {a}`=2

b=2a

c=`a^2`-4a+7

`x_1+x_2` = `-b/a` = a

`x_1*x_2` = `c/a` = `(a^2-4a+7)/2`

= `x_1^2-4x_1`+4+`x_2^2-4x_2`+4 = `(x_1+x_2)^2`-`2x_1x_2`-`4(x_1+x_2)`+8 =

= `a^2`-(`a^2`-4a+7)-4a+8 = 1

c,

Meg kell vizsgálni az a, feladatban kapott két gyököt, ott D=0, ezért az egyenlet gyöke: `-b/(2a)` = `a/2`

Ha a = `-root()(2)+4`; akkor az egyenlet gyöke:

x = `(4-root()(2))/2` = 1,29

Ha a = `root()(2)+4`; akkor az egyenlet gyöke:

x = `(4+root()(2))/2` = 2,71

Ez a két érték közé esik x értéke.

(az a-kat próbáld megkülönböztetni, mert néha mint paraméter szerepel, néha pedig mint együttható).
1