Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
1641
Egy háromjegyű szám első számjegye 5. Ha a tízes és az egyes helyiértéken lévő számokat felcseréljük akkor az eredeti szám és a kapott szám különbsége 45.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5yx a szám, értéke 500+10y+x

A másik szám: 5xy, értéke 500+10x+y

Különbségük:

500+10y+x-(500+10x+y) = 9y-9x = 9·(y-x) = 45

y-x = 5

y és x 0-9-ig terjedő egész szám lehet, akkor a megoldások:

y=5 esetén x=0;

y=6 esetén x=1;

y=7 esetén x= 2;

y=8 esetén x=3 és

y=9 esetén x=4.

A keresett eredeti szám tehát lehet: 550, 561, 572, 583, 594.
1