Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számoljam ki egy szabályos sokszög oldalainak számát, ha az átlók száma meg van adva?

Főoldal » Középiskola » Matematika
857
Előre is köszönöm annak aki tud segíteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahány oldala van, annyi csúcsa. A csúcsából hány átlót tudunk húzni?

Ha van a sokszögnek n csúcsa, akkor a két szomszédos csúcshoz és saját magához nem tudunk húzni átlót. Ez n-3. Viszont ez oda-vissza van, tehát el kell osztanunk kettővel.

Egy n oldalú sokszög átlóinak száma:

a = `(n*(n-3))/2` = `0.5*n^2` -1.5n

Pl az átlók száma 9. Hány oldalú a sokszög?

`n(n-3)/2` = 9

`n^2`-3n - 18 = 0 egyenletet kell megoldani.

`n_(1,2)` = `(3pmroot()(9+72))/2` = `(3pm9)/2`

`n_1` = -3 nem lehet negatív

`n_2` = 6

A sokszög oldalainak száma 6.
Módosítva: 6 éve
0