Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hegyesszögek

Főoldal » Középiskola » Matematika
5480
Egy derékszögű háromszög egyik befogója 5 cm, az átfogója 13 cm hosszú. Mekkorák a
háromszög hegyesszögei?
Értem, hogy mit kell csinálni és alkalmazni, de nekem totál más jön ki eredményül. sin α = a/b - vel számoltam, de nem értem, hogy mit kell csinálni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sin(α) értéke definíció szerint a szöggel szemközti befogó és az ÁTFOGÓ hányadosa, tehát sin(α)=a/c.

Ha az 5 cm-rel szemközti szög α, akkor a megadottak miatt felírható, hogy sin(α)=5/13, ezt számológéppel kiszámolod. Ha ez megvan, akkor vagy felírod a másik szög koszinuszát, ekkor cos(β)=5/13-ot kell megoldanod, vagy kihasználod, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180°.
0