Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Relatív térfogatváltozás

Főoldal » Középiskola » Fizika
884
Felszívunk egy 20 ml fecskendőbe 15 ml vizet,a 10 ml fecskendőben 8 ml vizet,az 5 ml fecskendőben 3 ml vizet és a 2 ml -be 1,2 ml vizet.A fecskendőket 2 óra hosszan a hűtőben tartjuk,míg a víz megfagy.Mekkora a térfogata a megfagyott víznek külön-külön?Számold ki a relatív térfogat változatost mind a négy esetben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`rho_(víz)` = 1 `g/(ml)`

`rho_(jég)` = 0.9 `g/(ml)`

1.

`m_(víz)`= `m_(jég)` = 15 g

`V_(víz)` = 15 ml

`V_(jég)` = `m_(jég)/rho_(jég)` = `15/0.9` = 16,67 ml

`DeltaV` = 16.67-15 = 1,67 ml

Relatív térfogatváltozás:

x = `(DeltaV)/V_(víz)` = `1.67/15` = 0,111

2.

`m_(víz)`= `m_(jég)` = 8 g

`V_(víz)` = 8 ml

`V_(jég)` = `m_(jég)/rho_(jég)` = `8/0.9` = 8,89 ml

`DeltaV` = 8,89-8 = 0,89 ml

Relatív térfogatváltozás:

x = `(DeltaV)/V_(víz)` = `0.89/8` = 0,111

3.

`m_(víz)`= `m_(jég)` = 3 g

`V_(víz)` = 3 ml

`V_(jég)` = `m_(jég)/rho_(jég)` = `3/0.9` = 3,33 ml

`DeltaV` = 3,33-3 = 0,33 ml

Relatív térfogatváltozás:

x = `(DeltaV)/V_(víz)` = `0,33/3` = 0,111

4.

`m_(víz)`= `m_(jég)` = 1,2 g

`V_(víz)` = 1,2 ml

`V_(jég)` = `m_(jég)/rho_(jég)` = `1,2/0.9` = 1,33 ml

`DeltaV` = 1,33-1,2 = 0,13 ml

Relatív térfogatváltozás:

x = `(DeltaV)/V_(víz)` = `0,13/1,2` = 0,111

A relatív térfogatváltozás mind a négy esetben ugyanannyi (11,1 %) (mily meglepő!).
0