Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Fizika
678
Teljesen megakadtam a fizikában. Valaki segítene elmagyarázni a gyorsulást, az átlagsebességet és a sebességet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Eddig valószínűleg olyan mozgásról tanultál ami egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Ez azt jelenti, hogy minden időpillanatban ugyan akkora a test sebessége. De képzeld csak el, hogy mondjuk elmentek nyaralni Horvátországba. Amikor beültök az autóba, akkor a kocsi sebessége 0. De amint a sofőr rálép a gázpedálra, az autó eleinte 5-tel, 10-el, 20-al, 50-nel fog haladni. Attól függően, hogy mennyi idő alatt éri el ezeket a sebességeket, az lesz az autó gyorsulása.
Vagyis:

`a=v/t` ahol a a gyorsulás jele.

Ugyan ez igaz akkor, ha rálép a fékpedálra, csak ebben az esetben a gyorsulás negatív lesz (lassulásnak is nevezhetjük ekkor)
Mivel az út során többször is kell fékeznetek és gyorsítanotok, azért a pillanatnyi sebességetek nem lesz mindig ugyan olyan. Sőt... az autópályán 130 a megengedett sebesség, lakott területen kívül általában 90, azon belül pedig 50, ha pedig megálltok egy kicsit, hogy kinyújtóztassátok a lábatokat, akkor 0 lesz a sebességetek, tehát nem fogsz tudni mindig ugyan olyan sebességgel haladni. Viszont miután megérkeztetek, megnézed mennyi idő alatt értetek le Horvátországba, és a megtett utat elosztod ezzel az értékkel, megkapod, hogy mekkora volt átlagsebességed. Ami csak azt jelenti, hogy ha az út folyamán végig annyival jöttél volna, akkor is oda érkezel, ahol most vagy.

De ha van egy egyenes szakaszod, és folyamatosan gyorsítasz az autóval, akkor is van egy átlagsebességed. Például, egy autó 3 m/s2 négyzetről gyorsít 10 s-ig 0-ról.

Ugye a kezdő sebessége 0, a végsebessége 10*3=30 m/s

A megtett út mindeközben:

`s=v`0`*t+(a*t^2)/2`

`s=0*10+(3*100)/2=150 m` utat tett meg az autó amíg gyorsult.

Ha a megtett utat elosztod az idővel, akkor megkapod, hogy az átlagsebesség 15 m/s volt. Ha kicsit belegondolsz ez logikus, hiszen a sebesség a 0. másodpercben 0 a 10-0 másodpercben 30 m/s (0+30)/2=15 m/s
A sebesség a 2. másodpercben=6 m/s és a 10-2=8. másodpercben 24 m/s (6+24)/2=15 m/s (54 km/h)
És ez minden időpillanatra igaz, ebben a példában. (akkor már nem lenne igaz, ha az lenne a feladat, hogy valami gyorsul, utána egy darabig ugyan akkora sebességgel megy, majd lassul)

Remélem tudtam segíteni






0