Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia

670
Tudnátok segíteni a halogén elemek előállításának a folyamatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A halogének közül melyikre gondolsz? (fluor, klór, bróm stb..)?
0

Fluor:
Az egyetlen iparilag is alkalmazott módszer a kálium-fluorid (KF) száraz hidrogén-fluoridos (HF) oldatának elektrolízise. Az oldatban a fluor mint difluorid ion van jelen (KHF2). Az elektrolizáló cellák katódjaként az elektrolitot tartalmazó acélkádak szolgálnak, anódként pedig széntömböket alkalmaznak. A folyamathoz megemelt hőmérséklet szükséges, a KF•2HF 70 celsius fokon olvad meg, az elektrolízis pedig 70-130 fokon zajlik. A kálium-fluorid mint katalizátor nélkülözhetetlen szerepet tölt be a reakcióban, mivel a tiszta HF nem elektrolizálható. A fluorgáz az anódon, a hidrogéngáz pedig a katódon fejlődik.

Klór:
Előállítható kloridok erősen savanyú közegben történő oxidálásával, nemesfém-kloridok termikus disszociációjával, laboratóriumban sósav kálium-permanganátos oxidációjával.

Bróm:
Megtalálható a tengerekben bromidok formájában. Előállítható bromidokból savanyú közegben történő oxidálással, esetleg bromidokból felszabadítható klórgázzal:

Jód:
Jód előállítható jodidokból oxidálással, vagy a jodátokból redukcióval. Oxidálószerként használni lehet klórt (Cl2), ózont (O3), hidrogén-peroxidot (H2O2), kálium-bikromátot (K2Cr2O7) savas közegben. Nagyon tiszta jód állítható elő kálium-jodidból és réz-szulfátból. A jodátokból való előállításra nátrium-hidrogén-szulfitot használnak. A jodát előbb jodiddá redukálódik, majd ez, a fölös jodátot elemi jóddá redukálja, míg ő maga is jóddá oxidálódik.

Asztácium:
Előállítható bizmut alfa-részecskékkel történő bombázásával.
2