Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

759
Tudnátok segíteni a halogén elemek előállításának a folyamatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A halogének közül melyikre gondolsz? (fluor, klór, bróm stb..)?
0

Fluor:
Az egyetlen iparilag is alkalmazott módszer a kálium-fluorid (KF) száraz hidrogén-fluoridos (HF) oldatának elektrolízise. Az oldatban a fluor mint difluorid ion van jelen (KHF2). Az elektrolizáló cellák katódjaként az elektrolitot tartalmazó acélkádak szolgálnak, anódként pedig széntömböket alkalmaznak. A folyamathoz megemelt hőmérséklet szükséges, a KF•2HF 70 celsius fokon olvad meg, az elektrolízis pedig 70-130 fokon zajlik. A kálium-fluorid mint katalizátor nélkülözhetetlen szerepet tölt be a reakcióban, mivel a tiszta HF nem elektrolizálható. A fluorgáz az anódon, a hidrogéngáz pedig a katódon fejlődik.

Klór:
Előállítható kloridok erősen savanyú közegben történő oxidálásával, nemesfém-kloridok termikus disszociációjával, laboratóriumban sósav kálium-permanganátos oxidációjával.

Bróm:
Megtalálható a tengerekben bromidok formájában. Előállítható bromidokból savanyú közegben történő oxidálással, esetleg bromidokból felszabadítható klórgázzal:

Jód:
Jód előállítható jodidokból oxidálással, vagy a jodátokból redukcióval. Oxidálószerként használni lehet klórt (Cl2), ózont (O3), hidrogén-peroxidot (H2O2), kálium-bikromátot (K2Cr2O7) savas közegben. Nagyon tiszta jód állítható elő kálium-jodidból és réz-szulfátból. A jodátokból való előállításra nátrium-hidrogén-szulfitot használnak. A jodát előbb jodiddá redukálódik, majd ez, a fölös jodátot elemi jóddá redukálja, míg ő maga is jóddá oxidálódik.

Asztácium:
Előállítható bizmut alfa-részecskékkel történő bombázásával.
2