Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkán meghatározás, gőztenzió

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
343
0,0200 mól ismeretlen alkánt elégetünk oxigénben, 2,00 liternyi gázelegy keletkezik. A 400,0 K hőmérsékletű gázelegyben a vízgőz parciális nyomása 199,5 kPa, a szén-dioxidé 166,3 kPa és az oxigéné 222,1 kPa.
a) Mi volt az alkán képlete és hány % feleslegben volt az oxigén?
b) A gőzelegyet lehűtjük 300,0 K-re, hány gramm víz kondenzál le, ha p*=3,50 kPa
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, alkán, gőztenzió, parciálisnyomás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`C_nH_(2n+2)` + (1,5n+0,5) `O_2` = n `CO_2` + n+1 `H_2O`

p = `p_(H_2O)` + `p_(CO_2)` + `p_(O_2)` = 166,3+199,5+222,1= 587,9 Pa

A parciális nyomások a móltörtet fejezik ki:

`p_(H_2O)/p` = `x_(H_2O)` = `199.5/587.9` = 0,34

`p_(O_2)/p` = `x_(O_2)` = `222.1/587.9` = 0,38

`p_(CO_2)/p` = `x_(CO_2)` = `166.3/587.9` = 0,28

Keletkezik `n_ö` = `(p*V)/(R*T)` = `(587900*0.002)/(8.314*400)` = 0,3536 mol gázelegy, melyben:

`n_(H_2O)` = `x_(H_2O)*n_ö` = `0.34*0.3536` = 0,12 mol `H_2O`

`n_(O_2)` = `x_(O_2)*n_ö` = `0.38*0.3536` = 0,134 mol `O_2`

`n_(CO_2)` = `x_(CO_2)*n_ö` = `0.28*0.3536` = 0,099 mol `CO_2`

0.02 mol elegyből keletkezik 0.1 mol `CO_2`

1 mol elegyből keletkezik`1/0.02*0.1` = 5 mol `CO_2`

n = 5

A keresett alkán a pentán (`C_5H_(12)`).

Oxigénfelesleg:

1 mol elegy elégetésekor maradt `1/0.02*0.134` = 6,7 mol oxigén

`C_5H_(12)` + 8 `O_2` = 5 `CO_2` + 6 `H_2O`

Az egyenlet szerint 1 mol pentánhoz 8 mol oxigén szükséges, annyi reagált el, maradt 6,7 mol oxigén, a felesleg:

`6.7/8*100` = 83,75 %

b, p* sajnos nem tudom, mit jelent...
0