Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 50

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
538
Egy 20 dm³ térfogatú gázpalackban 260 g tömegű, 0,3 MPa nyomású,
szobahőmérsékletű gáz van. A gáz egy részét elhasználtuk. Miután a gáz újra felvette a
szobahőmérsékletet a nyomásmérő 0,24 MPa nyomást mutat. Hány g gázt használtunk
el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


V = 0.02 `m^3`

`p_1` = 300000 Pa

`p_2` = 240000 Pa

m = 260 g = `n_1/M`

`n_1` = `260/M` mol

`p_1*V` = `n_1*R*T`

`300000*0.02` = `260/M*8.314*T`

`M/T` = `(300000*0.02)/(260*8.314)` = 2,776



`p_2*V` = `n_2*R*T`

`240000*0.02` = `(m/M)*8.314*T`

4800 = `8.314*2.776*m`

m = 207,97 g anyag maradt a palackban, a többi távozott.

260-207.97 = 52,03 g
0