Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 47

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
684
Egy 50 dm³ térfogatú gázpalackot oxigénnel töltenek föl 15 ⁰C-on úgy, hogy a nyomás
benne 1,5 ∙ 10⁷ Pa lesz.
a. Mekkora a palackban lévő oxigén tömege?
b. Mennyivel lett könnyebb a palack, ha 1,5 ∙ 10⁵Pa nyomáson és állandó
hőmérsékleten 1m³ oxigént elhasználunk? Moxigén=32 g/mol és R=8,31 J/mol*K (Joule per mol*Kelvin)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

V = 0.05 `m^3`

T = 288 K

p = 15000000 Pa

n = `(p*V)/(R*T)` = `(1.5*10^7*0.05)/(8.31*288)` = 313,38 mol

`m_(O_2)` = `M_(O_2)*n` = `32*313.38` = 10028 g = 10.028 kg

b,

`p_2` = `1.5*10^5` Pa

`V_2` = 1 `m^3`

T = 288 K

`n_2` = `(p_2*V_2)/(R*T)` = `(1.5*10^5*1)/(8.31*288)` = 62,675 mol

`m_2`= `M_(O_2)*n_2` = `32*62,675` = 2005 g

A palack 2 kg-mal lett könnyebb.
0