Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 46

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
578
Egy gázpalackban 2 MPa nyomású, 27⁰C hőmérsékletű gáz van. Kiengedjük a gáz
harmad részét. Mekkora nyomást jelez a nyomásmérő, ha a hőmérséklet 10⁰C-kal
csökkent?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


`p_1` = 2000000 Pa

`T_1` = 300 K

Legyen V = 10 `dm^3` (csak hogy ne legyen paraméteres)

`n_1` = `(p*V)/(R*T)` = `(2000000*0.01)/(8.314*300)` = 8,02 mol

`n_2` = `2/3*n_1` = 5,34 mol

`T_2` = 290 K

`V_2` = `V_1` = 0.01 `m^3`

`p_2` = `(n_2*R*T_2)/V` = `(5.34*8.314*290)/0.01` = 1,29 MPa
0