Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 45

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
434
96 g oxigén állandó, 5 bar nyomáson, 25 ⁰C hőmérsékletről olyan hőmérsékletre
melegedett, amelyen térfogata 20 dm³ lett.
Határozza meg,
a) mekkora volt az oxigén térfogata, ha Moxigén = 32 g/mol és R = 8,31 J/ mol*k (Joule per mol*Kelvin),
b) mekkora hőmérsékletre melegedett az oxigén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
n = `96/32` = 3 mol

p = 500000 Pa

`T_1` = 298 K

`V_1` = `(n*R*T_1)/p` = `(3*8.314*298)/500000` = 0,01487 `m^3` = 14.87 `dm^3`


b,

`V_1/T_1` = `V_2/T_2`

`T_2` = `(V_2*T_1)/V_1` = `(20*298)/14.87` = 401 K = 128 °C
0