Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 44

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
403
4g 1 bar nyomású, 273 K hőmérsékletű He gáz nyomása változatlan térfogat mellett
felére csökken.
Határozza meg:
a) mekkora a gáz térfogata, ha MHe = 4 g/mol és R = 8,314 J/ mol*K (Joule per mol*Kelvin),
b) mekkora lesz a gáz hőmérséklete az állapotváltozás végén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

n = 1 mol

p = 100000 Pa

T = 273 K

V = `(n*R*T)/p` = `(1*8.31*273)/100000` = 0,02268 `m^3` = 22,68 `dm^3`

b,

`p_2` = 50000 Pa

`p_1/T_1` = `p_2/T_2`

`T_2` = `(p_2*T_1)/p_1` = `(100000*273)/50000` = 546 K = 273 °C
0