Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugalmas nyujtas

224
Valaki segitsen kerem nagyon sürgős
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
5. feladat

Er=0,5*D*x2. Ahol D a rugóállandó, x pedig a megnyúlás mértéke.

Ha kiszámolod, 0-nál 0 lesz az érték, 0,2 m-nél pedig 250*0,04=10J energiát képes tárolni a rugó.
Viszont az ábrázolásakor nem egy egyenes vonallal kell őket összekötni, hanem egy félparabolát fogsz kapni, hiszen a képletben x a négyzeten van, aminek a képe parabola (és mivel a negatív irányba nem kell ábrázolnod, ezért lesz csak félparabola a függvény.

6. feladat:

Optimális esetben a rugó a benne tárolt rugalmas energiát veszteség nélkül adja át a golyónak (átalakítja mozgási energiává) A két energia egyenlő lesz egymással, vagyis
`1/2*m*v^2=1/2*D*x^2`
Ebből kifejezve
`v=sqrt((D*x^2)/m)=x*sqrt(D/m)`
Mivel az x a négyzeten van, és a gyök alatt is, ezért ennek a gyöke x lesz. Mivel x és v is az első hatványon szerepel a képletben, ezért itt lineáris lesz az arány. (vagyis a függvény képe egy egyenes lesz, ami a 0-ból indul. Ha kiszámolod, hogy mekkora lesz a sebessége 1 méternél, mér csak egy egyenest kell húznod, ami mindkét ponton átmegy.

Másik 5. feladat:

A húzófeszültség képlete:
`sigma=F/A`
A 800MPa-t át kell váltani Pa-ba. (N/m) F jelen esetben a rúd saját súlya, vagyis `m*g`. A tömegét a testnek úgy kapjuk meg, ha a térfogatát összeszorozzuk a sűrűségével. Vagyis `A*h*rho`
Most én itt egy kicsit megakadtam, mert a sűrűség nincs megadva a feladatban, és nem tudom, használhatjátok-e a függvénytáblázatot, de az acél sűrűsége 7850 kg/m3. (ha a tanárod más módon szerette volna kiszámoltatni az adatot, akkor sajnálom, én erre gondoltam)

Visszahelyettesítve a képletbe:

`800000000=(A*h*7850*9,81)/A`
`h=9319,94 m`


1