Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 43

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
487
64 g oxigén 3 bar nyomáson, 30 ⁰C hőmérsékletről olyan hőmérsékletre melegedett,
amelyen térfogata 35 dm³ lett. Határozza meg,
a) mekkora hőmérsékletre melegszik a gáz az állapotváltozás végére, ha
Moxigén=32 g/mol,és R = 8,31 J/mol* K (Joule/ mol szor Kelvin)
b) mekkora volt az oxigén térfogata az állapotváltozás elején?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`n_(O_2)` = `64/32` = 2 mol

p = 300000 Pa

T = 30 °C = 303 K

pV = nRT

b,

`V_(O_2)` = `(n*R*T)/p` = `(2*8.31*303)/300000` = 0,01678 `m^3` = 16,78 `dm^3`

a, a nyomás nem változik

`V_1/T_1` = `V_2/T_2`

`T_2` = `(V_2*T_1)/V_1` = `(35*303)/16.78` = 632 K = 359 °C
0