Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 39

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
453
Az 1,3∙ 10-³ (10 a -3.-on)hőtágulási tényezőjű gyümölcslé 20⁰C-on teljesen megtölti a 10m magas
100m³ térfogatú tartályt. A tartály éjszaka 0⁰C-ra lehűl. Az edény hőtágulásának
elhanyagolásával határozzuk meg a folyadék szintjének magasságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


`beta` = `(1/V)*(DeltaV)/(DeltaT)`

`DeltaV` = `beta*V*DeltaT` = `1.3*10^(-3)*100*20` = 2.6 `m^3`

A tartály alapterülete:

A = `V_("tartály")/l` = `100/10` = 10 `m^2`

A szintcsökkenés:

`Deltal` = `(DeltaV)/A` = `2.6/10` = 0.26 m = 26 cm-t csökken a szint.

A folyadékszint magassága tehát 10-0.26 = 9.74 m.
0