Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 38

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
676
Egy 10cm átmérőjű fém gömb sűrűsége 20⁰C-on 7800 kg/m³ . Mekkora a tömege és a
sűrűsége 30⁰C-on? Az fém hőtágulási együtthatója 2,5·10-⁵1/K (10 a -5.-en)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A gömb térfogata 20 °C-on:

`V_(20)` = `(d^3*pi)/6` = `(10^3*3.14)/6` = 523,6 `cm^3`

m = `rho_(20)*V_(20)` = `7.8*523.6` = 4084,08 g = 4,084 kg

A sűrűség alapján a vasról lehet szó, és bár a szilárd anyagoknak a lineáris hőtágulási együtthatóját szokták megadni, ebben a példában a térfogati hőtágulási együttható van megadva.

A tömege nem változik, csak a térfogata (és ebből kifolyólag a sűrűsége is).

`DeltaV` = `beta*V*DeltaT` = `2.5*10^(-5)*523.6*(30-20)` = 0,1309 `cm^3`

`V_(30)` = `V_(20)` + `DeltaV` = 523.6+0.1309 = 523,7309 `cm^3`

`rho_(30)` = `m/V_(30)` = `4084.08/523.7309` = 7.798 `g/(cm^3)`
0