Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1507
Egy téglatest alapéleinek aránya 4:3 , az alaplap kerülete 112cm , a test magassága 30 cm. Mekkora a test felszíne, térfogata.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen az alapélek hossza 4x és 3x, ekkor (4x):(3x)=4:3 arány teljesül. Ennek kerülete 4x+3x+4x+3x=14x, ennek 112-nek kell lennie:

14x=112, erre x=8 adódik, tehát az alapélek hossza 4*8=32 cm és 3*8=24 cm.

A test térfogata: 32*24*30=23040 cm³
Felszíne: 2*(24*30+24*32+30*32)=4896 cm²
0

Először készíts egy rajzot! Mivel a téglatest alapéleinek arányát ismered (4:3),célszerű bevezetni egy ismeretlent, pl x-et.
az egyik él ilyen módon legyen 4x
a másik 3x
tudod, hogy a kerület 112 cm. Ez azt jelenti hogy:
2*4x + 2*3x = 112
x = 8
Ezt tudva az egyik oldal 4*x = 32 cm
a másik 3*x = 24 cm
A téglatest magassága 30 cm, ez a test harmadik oldalát jelenti.

A többi már csak egyszerű behelyettesítés, a képleteket a függvénytáblázatban találod :)
0