Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 35

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
486
Egy szivattyú 300m távolságba percenként 3000l vizet szállít vízszintesen 200mm
átmérőjű vízvezetéken. A víz sűrűsége 1000 kg/m³, a csősúrlódási tényező 0,02. Mekkora
nyomáskülönbséget kell a szivattyúnak előállítania?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`Deltap` = `lambda*l/d*rho/2*v^2`

`lambda` = 0.02

d=0.2 m

l= 300 m

`rho` = 1000 `(kg)/m^3`

`A_("cső")`= `(d^2*pi)/4` = `(0.2^2*3.14)/4` = 0,0314 `m^2`

Q= 3000 `l/(min)`= 50 `l/s` = 0,05 `m^3/s`

v=`Q/A` = `0.05/0.0314` = 1,59 `m/s`

`Deltap` = `lambda*l/d*rho/2*v^2` = `0.02*300/0.2*1000/2*1.59^2` = 37995 Pa
0