Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 31

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
578
Egy folyó mellé telepített vízműből a szivattyú 2 km távolságra percenként 360 liter
vizet szállít vízszintesen 30cm átmérőjű csővezetékben. A víz sűrűsége 1000 kg/m³ , a
csősúrlódási tényező 0,03. Mekkora nyomást kell a cső elején biztosítani, ha azt akarjuk,
hogy a csővezeték végén még 2 bar nyomás legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`Deltap` = `lambda*l/d*rho/2*v^2`

`lambda` = 0.02

d=0.3 m

l= 2000 m

`rho` = 1000 `(kg)/m^3`

`A_("cső")`= `(d^2*pi)/4` = `(0.3^2*3.14)/4` = 0,07 `m^2`

Q= 360 `l/(min)`= 6 `l/s` = 0.006 `m^3/s`

v=`Q/A` = `0.006/0.07` = 0.085 `m/s`

`Deltap` = `lambda*l/d*rho/2*v^2` = `0.02*2000/0.3*1000/2*0.085^2` = 480 Pa

`p_0` = p+`Deltap` = 200480 Pa
1