Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 28

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
590
Egy test tömege 6 kg, térfogata 1,2 dm³. Ismeretlen folyadékba mártva 51 N tartóerő
szükséges. Mekkora a folyadék sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`rho_("test")` = `m/V` = `6/1.2` = 5 `(kg)/(dm^3)`

Két eset lehetséges:

1. vagy úgy kell tartani, hogy ne süllyedjen el.

Ilyenkor a tartóerő felfelé mutat, mint a felhajtóerő. Ezzel ellentétes irányba a gravitációs erő.

`F_t`+`F_f` = G

`F_t`+`m_(foly)*g` = `m_(test)*g`

51 + `V_(test)*rho_("foly")*g` = 60

51+`1.2*10*rho_("foly")` = 60

`rho_("foly")` = 0,75 `(kg)/(dm^3)`


2. vagy úgy kell tartani, hogy ne jöjjön fel a felszínre.

Ilyenkor a tartóerő és a súlyerő egy irányba mutat, a felhajtóerő pedig ezekkel ellentétesen:

`F_t`+G = `F_f`

51+60 = `V_(test)*rho_("foly")*g` = `1.2*rho_("foly")*10`

`rho_("foly")`= 9,25 `(kg)/(dm^3)`

Az első az esélyesebb, de szerintem mindkét megoldás szóba jöhet (van ilyen sűrűségű folyadék is).
0