Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 27

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
642
Egy acélgerenda tömege 1170 kg. Mekkora tartóerő szükséges abban az esetben, ha
teljes egészében vízbe merül? Acél sűrűsége 7850 kg/m³.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A gerenda súlya:

`F_s` = `m*g` = `1170*10` = 11700 N

A test térfogata:

V = `m/rho` = `1170/7850` = 0,149 `m^3`

Ugyanennyi az általa kiszorított folyadék térfogata is.

Az általa kiszorított víz súlya (felhajtóerő):

`F_f` = `m_("víz")*g` = `V*rho_("víz")*g` = `0.149*1000*10` = 1490 N

A kettő különbsége a tartóerő:

`F_t` = `F_s`-`F_f` = 11700-1490 = 10210 N
0